HVA SKJER?

Steinerskolen i Kongsberg trenger klasselærer til neste års 3.klasse

Informasjonsskriv / Foreldreinfo

Siste versjon av vår foreldreinfo med praktisk informasjon finner du her:

Infoflyer


ARKIV – HVA HAR SKJEDD?


Ungdomsskole på Kongsberg Steinerskole allerede for skoleåret 2023/24?

Julemarked 2022

Informasjonsmøte om 1. klasse-tilbudet 2023-2024
Torsdag 17. november kl. 18-19


Høstfest & åpen dag


Kongsberg Steinerskole søker renholder

Sommerfest & Infomøte lørdag 11. juni

Kongsberg Steinerskole søker steinerskolelærer

17. mai 2022

Hipp hipp hurra for skolens første 17. mai!


Vårmarked & Åpen dag

Desember er tiden for julemarked

På grunn av de nye koronarestriksjonene har vi begrenset plass, derfor må du gjøre følgende før du kan delta på skolens julemarked:

Sende en e-mail til kongsberg@steinerskolen.no med navn og telefonnummer fra deg, og de som kommer med deg. Denne e-mailen må du sende før onsdag 15. desember, klokken 16:00.

Du vil motta bekreftelse på påmeldingen fra skolen innen torsdag 16. desember klokken 10:00.

Vi gleder oss til å gjennomføre et trygt utendørs julemarked, skolen sørger for både god stemning og overholdelse av gjeldende tiltak og anbefalinger.

Informasjonskveld

På Steinerskolen feirer vi årets gang med ulike fester

I september feiret vi St. Mikael som drepte dragen. St. Martinsfeiring og Lanternefest feiret vi den 11. november. Det øves sanger og et lite spill og alle lager hver sin lanterne som skal brukes på Lanternefesten. Den feiret vi sammen med Huldraheimen Steinerbarnehage.

Skolestart ved Kongsberg Steinerskole

Kjære alle sammen,

vi er så utrolig stolte og glade – for nå står Kongsberg Steinerskole! Vi vil gjerne vise dere bygget utvendig og innvendig, informere om veien videre, planlegge og fordele arbeidet som må gjøres i ukene fram mot skolestart og ikke minst takke dere alle sammen for alt dere har gjort så langt.
Vi inviterer derfor til båltreff mandag 2. august kl. 16:00. Ta gjerne med hele familien, grillmat, drikke og sitteunderlag.Vi fyrer i bålpanna og gleder oss noe enormt til å se dere!

Vi har fortsatt ledige plasser ved skolen, så hjelp oss gjerne med å spre ordet, eller ta med dere venner og kjente.

Hjertelig velkommen!

Etter mange uker med hektisk innspurt fra håndverkere, saksbehandlere, leverandør av modulbyggene, Expandia, styret fra Kongsberg steinerskole, de flotte lærerne våre og ikke minst den fantastiske foreldregruppa vår er vi endelig klare – akkurat i tide! Bygget står godt plassert på ridebanen, det er nymalt og det meste er allerede slik som det skal være i klasserommene. Det som eventuelt mangler denne uka, ventes å komme plass om kort tid. Vi håper på tålmodighet og forståelse i forhold til dette, men ta gjerne kontakt med oss dersom det er noe dere reagerer på.

Alle foreldre og foresatte skal ha mottatt informasjon på epost om årets skolestart, SFO-tilbudet vårt, timeplaner, skoleruta med mer. Vi gleder oss enormt til å møte dere alle sammen, og til å vise dere rundt på den kjempeflotte skolen vår!

Hos oss får barna leike og lære ute i naturen. Vi besøker dyra, og kanskje tar vi oss en ridetur også! Barnas fysiske, teoretiske og sosiale ferdigheter øves i samspill med klassen og læreren i mange ulike fag. Kunstfagene er jevnstilt med praktiske og teoretiske fag. Et bredt grunnlag og mange erfaringer er viktig for at barna skal kunne gjøre gode utdannings- og arbeidsvalg seinere i livet.

Vi nærmer oss et emne fra så mange fag som mulig, slik at barna etablerer en helhetsforståelse gjennom sin bearbeidelse av lærerens muntlige formidling. Ett eksempel kan være middelalderen. Vi kan lese historie, lytte til fortellinger, skrive om Hildegard von Bingen, tegne kart, synge ballader, danse til folkeviser, studere språk likheter, leike ridderturnering, lage skuespill, sy kostymer, lage mat, regne ut og bygge modell av for eksempel ei kirke. Vi vil jobbe med hodet, hjerte og hendene, med gode ark, fargestifter, trevirke, ull, lin, silke, nål og tråd og enkle verktøy. Barna samler kunnskapen sin i nydelige bøker. Men resultatet kan også bli ei utstilling eller ei forestilling.

Hver dag følger faste rytmer; vi hilser, vi samles, vi har dybdelæring og friminutt, men likevel med stor mulighet for faglig variasjon. Vi vil tilbake til det tradisjonelle – levende formidling, tavleundervisning, skrivebøker og gode blyanter – og vi vil derfor ikke bruke digitale hjelpemidler. Vi ønsker et fokus på økologi og bærekraft, og ikke minst livsmestring: å hjelpe barna fram til å bli den beste utgaven av seg selv.

Interessert i Kongsberg Steinerskole? Vi har fortsatt ledige plasser! Ta kontakt med oss på kongsberg@steinerskolen.no eller ring Rektor Cathrine Nordlie på telefon 941 51 400. Du finner fullstendig søknadskjema på hjemmesida vår.

Hjertelig velkommen som søker hos oss!

RUNDSKRIV #12_Skolebygg i farta!_23.07.2021

Hei alle sammen, se her! Nå er tomta vår ferdig planert – og i dag skjedde det: skolebyggene har kommet! Lærerne våre er i ferd med å sy gardiner og vi har bestilt pulter og stoler til barna. Vi har også planen klar for uteområdet og øvrig innredning i klasserommene.

Visste du forresten at det kommer kjøkken i hvert klasserom? Vi gleder oss veldig til skolestart!

Og for en fantastisk innsats av gravemaskinfører, steinerskole-gründer og styremedlem Morten, som har brukt 11 dager av ferien sin til å forberede tomta!

RUNDSKRIV #11_Skolebygg i farta!_21.07.2021

Vi graver videre på tomta der den midlertidige skolen vår skal settes opp! Ledninger og rør til strøm, vann og kloakk graves ned etter avtale med entreprenør, og bygget kobles på på gitte punkter. Til venstre ser dere også at vi har fått på plass hauger med grus, dette skal brukes som dekke og for å planere ut området. Nå gleder vi oss veldig til byggene kommer! Og du? Vi har plass til flere elever, så det er bare å søke! 

Nå prepareres grunnen og alt gjøres klart for de midlertidige skolebyggene våre. Vi gleder oss veldig til første levering fra Expandia! 

RUNDSKRIV #10_Skolebygg i farta!_16.07.2021

Det er omtrent fem uker til skolestart, og her er vi i full sving med grunnarbeidene! Før skolebyggene kommer på plass, må vi sikre at vi har tilgang til strøm, vann og kloakknett og at dette enkelt kan kobles på når modulene kommer. Gravinga gjøres derfor denne uka, og ridebanen ser ikke lenger helt ut som en ridebane. Følg med for å se hva som skjer videre – og god sommer til dere alle sammen!

RUNDSKRIV #9_Skolebygg i farta!_09.07.2021

I dag er det 40 dager igjen til skolestart! Vi feirer med å bestille bygg og gleder oss veldig til ukene framover! I løpet av neste uke skal alle nødvendige grunnarbeider gjøres. Det skal blant annet graves og legges rør og ledninger slik at skolen får strøm og vann. Allerede i uke 29 kommer Expandia med modulene våre, og i løpet av uke 30 skal alt være ferdig montert. Vi gleder oss noe enormt – nå kommer skolen vår!

RUNDSKRIV #8_Velkommen Ingelin!_01.07.2021

Vi er så utrolig glade for å ha ansatt lærer nummer tre! Og det er ingen ringere enn Ingelin Sevåg Vestly som vi har klart å kapre.

Ingelin er født inn i en lærerfamilie og har vokst opp med hete diskusjoner rundt pedagogikk ved middagsbordet. Hun har gått både i steinerbarnehage og på steinerskolen, fra barndommen i Stavanger til ungdomstida på Nesodden. Steinerpedagogikk er derfor noe hun virkelig kan!

Etter grunnskoleløpet gikk ferden til London og Oslo for en bachelorgrad i eurytmi. Deretter tok Ingelin lærerutdannelse på Rudolf Steinerhøyskolen på Berle i Oslo. Der hadde hun ett års fordypning i billedkunst, og seinere tre semestre med fordypning i antroposofi ved Presteseminaret i Stuttgart. Hun har lang og variert undervisningserfaring, og har blant anna jobba ved Steinerskolen i Ås og Steinerskolen på Nordstrand. I tillegg er Ingelin utdanna homeopat og naturmedisiner og er sertifisert birøkter. Hun har holdt mange kurs i både urtemedisin og birøkting de siste åra. 

Ingelin er også dyrevant og har hatt hest i mange år. Hun liker å holde på i hagen og leser mer enn gjerne ei god bok. Vi kan ikke tenke oss en lærer som passer bedre for oss, og vi ser fram til at hun kommer flyttende til byen og Kongsberg Steinerskole. Vi gleder oss til å følge deg i mange år framover!

Foto: Hilde Honerud

RUNDSKRIV #7_Velkommen Øistein!_28.06.2021

Lærer nummer to som blir ansatt her på Kongsberg Steinerskole, er Øistein Hølleland. Vi er så glade for å ha han med på laget! Øistein er bosatt på Kongsberg og er mest kjent som forfatter. Han debuterte allerede i 1977 og er en veletablert forfatter med mer enn førti utgivelser bak seg. Men han har også brei undervisningserfaring, og var sist ansatt som lærer på Kongsberg International School. 

Øistein er cand. mag. fra Universitetet i Oslo med fagkombinasjonen historie, sosiologi og nordisk arkeologi. I 1976 fullførte han Sagene lærerhøgskole, og var fra samme år og fram til 1989 lærer i Oslo kommune. Etter dette kombinerte han forfatterskapet med ei rekke verv innen norsk kulturliv. Han har blant anna vært sekretariatsleder i fellessekretariatet mellom Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Norsk Oversetterforening og Norske Dramatikeres Forbund (NDF), nestformann i Norsk Forfatter- og Oversetterfond, hovedstyremedlem i Norsk Bibliotekforening (NBF) og leder i Norsk Forfattersentrums medlemsfond. På 1990-tallet leda han et barnebokprosjekt i Zimbabwe i regi av Norad sammen med forfatteren Unni Nielsen. Øistein har også drevet med utstrakt turnévirksomhet blant anna i regi av Den kulturelle skolesekken. 

Vi ønsker Øistein hjertelig velkommen til oss, og gleder oss til at han kommer i gang sammen med lærerkollegiet!

Foto: Hilde Honerud

DEN VIKTIGSTE DAGEN! SKOLEBARNINNSKRIVING!


Ja, for det var det virkelig! Lørdag 19. juni var den hittil viktigste dagen i Kongsberg Steinerskoles historie, med de aller viktigste menneskene: Barna. De barna som skal begynne på Kongsberg Steinerskole allerede i august, og være elever nettopp her hos oss! 

For mange av dem er dette med skole noe helt nytt. De går fortsatt i barnehagen og er helt ukjente med det eventyret som venter etter at sommerferien er over. Men de fikk en liten forsmak på lørdag. Det var musestille mens de satt og venta på de lave trebenkene, og i lett sommerregn blei de ropt opp en og en. Noen løp fram, andre gikk litt mer rolig sammen med mamma eller pappa. Der framme ved det lille bordet fikk de møte rektor, som skreiv dem inn i skolens store bok med svart tusj, og læreren sin, som hilste på dem og ga dem ei lita velkomstrose. Barna var spente og stolte på samme tid, tenk, det er snart skolestart! Kanskje det blei litt mer virkelig nå? Etter at førsteklassingene hadde kommet opp, fulgte andre-, tredje-, fjerde- og femteklassingene. De hadde litt mer alvor, litt mer ro – de kjenner skolehverdagen fra før. Men det var noen spente fjes der også, og det er ikke rart. De skal jo begynne på en helt ny skole, gå fra stort til smått, være først i noe vi ikke helt veit hva blir. 

Det er en helt nydelig gjeng som skal begynne hos oss, og vi så mye fin leik på lørdag. Mange av barna så hverandre for første gang, og har allerede skapt sterke vennskapsbånd. Det var også veldig hyggelig å høre at så mange av foreldrene hadde fine samtaler med hverandre. Vi gleder oss til å bli bedre kjent med både foreldre og barn!

Etter skolebarninnskrivinga hadde vi et raskt foreldremøte der det blei gitt viktig informasjon fra styret, som nå også er lagt ut på nettsidene våre. Deretter spiste vi en god sommerlunsj ved langbordene. Vi er så takknemlige for at vi fikk dele denne dagen med dere alle sammen, og vi gleder oss til månedene og åra som kommer! 

VELKOMMEN TIL SKOLEBARNINNSKRIVING!


Kjære alle sammen,

hjertelig velkommen til skolebarninnskriving ved Kongsberg Steinerskole, felles sommerlunsj og vårt aller første foreldremøte!

Lørdag 19. juni kl. 11:00

inviterer vi alle barn som skal begynne ved Kongsberg Steinerskole til felles treff i Huldraheimen steinerbarnehage. Barna skal skrives inn ved skolen, få møte ansatt personale og hilse på hverandre. Mens barna leiker og blir kjent, tar vi vårt aller første foreldremøte. Vi skal legge fram timeplanen vår, presentere de ansatte, og styret skal komme med praktisk informasjon om veien videre fram mot skolestart. Vi kommer til å trenge mye hjelp, så vi håper dere er klare for å ta i et tak!

Vi avslutter treffet med felles sommerlunsj. Alle tar med en varm eller kald rett til felles bord. Skolen stiller med brød, smør, kald drikke og is til barna.

Påmelding er nødvendig på grunn av coronasituasjonen. Send oss gjerne navn, antall personer og kontaktinformasjon på kongsberg@steinerskolen.no

Vi gleder oss til å se dere!

RUNDSKRIV #6_Velkommen Live!_09.06.2021

Endelig kan vi komme med en nyhet vi har holdt hemmelig ei lita stund – nemlig at Live Sem er den første læreren som er ansatt hos oss! Hipp hurra! Vi er kjempeheldige som har fått med oss Live. Hun har bakgrunn fra steinerskolen på Nesodden, og er i tillegg utdanna eurytmist. Snakk om gavepakke! Live jobber per i dag i Huldraheimen steinerbarnehage, men følger nå altså skolestarterne over til ridebanen, der den midlertidige skolen vår skal ligge. Og det er vi utrolig glade for! Vi vil derfor ønske Live hjertelig velkommen til oss, og vi gleder oss veldig til å følge henne og elevene hennes i mange år framover. 

Men Live kan ikke undervise alle klassene helt aleine. Vi tar derfor gjerne imot en jobbsøknad fra deg som er steinerpedagog, har bakgrunn fra steinerskolen eller som er utdanna lærer og har brei klasseromserfaring. Vi trenger mye hjelp for å få skolen opp og gå, og lærerne er den viktigste ressursen vi har. Om du vil være med å starte verdens beste skole, ta kontakt! Vi minner også om at vi har plass til flere barn. Du kan søke plass her.

Vi gleder oss til å introdusere Live til dere alle sammen og vil invitere til et møte ganske snart. Nyt sola så lenge!

Foto: Hilde Honerud

RUNDSKRIV #5_Mer fremgang!_25.05.2021

Nok en milepæl er på plass for oss i styret av Kongsberg Steinerskole: Byggesøknaden er nemlig på plass hos kommunen! Vi er utrolig fornøyde – og slitne – etter intenst og hektisk arbeid de siste ukene. Vi har hatt kontakt med svært mange mennesker som alle skal ha sitt å si inn mot en slik stor søknad. Vi takker alle sammen for all hjelp vi har fått, og er stolte over det gode samarbeidet vi har etablert med ulike etater, firmaer, Kongsberg kommune, saksbehandlere og rådgivere. Dette hadde ikke vært mulig uten dere!

Parallelt med at vi har stått på med vår egen søknad, har vi også fått inn en del søknader. Og vi er så utrolig stolte over å kunne dele med dere at antall innskrevne barn ved Kongsberg Steinerskole vokser jevnt og trutt! Vi har også fått inn veldig mange flotte søknader til stillingsutlysningene våre, og vi er godt i gang med å følge opp disse. Tenk at så mange ønsker å jobbe hos oss! Vi har stor tro på at våre framtidige lærere ligger i søkerbunken vår. Snart vil det også komme en ny stillingsutlysning fra oss, så følg med!

Vi minner også om at vi har plass til flere barn hos oss! Vi starter opp så mange klasser vi kan, og kan gjerne tenke oss flere barn i andre-, tredje-, fjerde- og femteklasse. Og om du har eldre barn som du vil ha hos oss tar vi gjerne en prat med deg. Ta kontakt på kongsberg@steinerskolen.no eller på telefon dersom du har spørsmål, eller fyll ut søknadsskjemaet vårt her

Fra sanser til skjerm

Onsdag kveld hadde vi et utrolig spennende digitalt møte. Under tittelen «Hva er steinerskolens forhold til digitale verktøy?» inviterte vi til et komplekst og stimulerende informasjonsmøte der de oppmøtte blei tatt med på ei reise i steinerpedagogikken ved hjelp av tre innlegg. 

Vi tok utgangspunkt i frie sansinger i de tidlige barneåra og endte opp i et regulert og svært bevisst forhold til bruk av skjerm som verktøy i steinerskolenes læreplan.

Sansene og sanselære

Med oss hadde vi først Marianne Sevåg, som fortalte grundig om sansene og årsaken til at steinerskolene ønsker å vente med bruk av digitale verktøy og hjelpemidler. Barna trenger å leike, hoppe, løpe, klatre og utfolde seg fritt! Det er ved sansning og motorisk aktivitet at hjernen utvikles, ikke ved skjermbruk. Sansing, bevegelse og erfaring legger grunnlaget for all videre læring! Det er så viktig å la barna få erfare selv, gjennom sanseapparatet; ingen app kan erstatte den utviklingen som skjer i hjernen når hele sanseapparatet er aktivt og man gjør egne erfaringer basert på det man opplever. – Fysisk utfoldelse gir en matpakke av livsglede og livstillit, sier Marianne. Det å mestre i fysisk aktivitet gir frihetsopplevelse, glede og utfoldelsestrang.

Den digitale beruselsen

Deretter fulgte et innlegg fra Vidar Sem, som problematiserte skjermbruken og det digitale opplegget i den offentlige skolen. Han har sjøl steinerskolebakgrunn og ser derfor svært tydelig forskjellene mellom steinerskolene og den offentlige skolen. Vidar uttrykte bekymring for hvordan «alt annet blir nest best, når man fra tidlig alder blir vant med den digitale beruselsen».

Trinn for trinn med IKT på steinerskolen

Kveldens hovedforedrag var det Audun Lindbråten som stod for. Audun er leder for ungdomstrinnet ved Steinerskolen på Hedemarken. Engasjert og presist gjorde han rede for steinerskolens forhold til IKT og bruk av digitale verktøy, og han gikk igjennom læreplanen del for del og forklarte hva som blei gjort på hvert trinn i forhold til digital kompetanse.

Elevene ved Steinerskolen på Hedemarken begynner å bruke datamaskinen som verktøy i løpet av 5. klasse. Elevene jobber med mappe- og tekstbehandling, gjerne knyttet til norskundervisningen. I 7. klasse har de et avisprosjekt med mye dokumentbehandling, design mm. Slik orienterte Audun videre, trinn for trinn, og ga oss tankene bak hvert nivå i undervisningsopplegget. Han understreket at det jobbes med nettvett og kildekritikk («er dette sant?») tidligere enn 5. klasse, blant annet på foreldremøter.

– Vil skal skape elever med bevisst forhold til IKT, sier Audun. Han er opptatt av at steinerskolen ikke kan leve helt i en boble, men at vi skal holde litt igjen. Audun jobber mye med spesialpedagogikk, og understreket også hvor viktig digitale hjelpemidler kan være for elever, feks ved lese- og skrivevansker.

Å la barn være barn

Vi mener at gjennom det Audun beskriver, en trinnvis og tilpassa opplæring, der barna ikke slippes fritt ut på internett som seksåringer, sikres det at barna ikke får den avhengighetsskapende digitale beruselsen, men at vi som foreldre likevel får digitalt kompetente barn. Barndommen sentreres ikke rundt en skjerm; gjennom sansning og egne erfaringer skal vi la barn være barn.

Tusen takk til alle tre for kloke ord, flotte betraktninger, gode presiseringer og livsviktige refleksjoner rundt det digitale, steinerskolens rolle, lærerrolla, foreldrerolla og barnets sårbare posisjon i et stadig mer digitalt samfunn. Vi er utrolig glade for at dere kunne stille opp, og gleder oss til å vise dere skolen vår når den kommer!

Mange nye fjes på lørdagens treff!

Lørdag 15. mai inviterte vi til nytt treff om Kongsberg Steinerskole i Huldraheimen steinerbarnehage på Skollenborg, og til vår store glede var det mange som kom, sjøl om været ikke helt var på vår side denne gangen heller. Vi var godt over førti oppmøtte, og blant dem var det mange nye fjes. Vi er utrolig glade for at vi fikk hilse på dere, tusen takk for at dere brukte litt av lørdagen deres på oss! Vi håper besøket var interessant og hyggelig, at det ga mersmak, og at dere dukker opp flere ganger. Hos oss er alle velkommen!

Dagens bålprat var det styreleder i Kongsberg Steinerskole, Cathrine Nordlie, som stod for. Hun fortalte om sin vei inn i steinerpedagogikken, egne erfaringer med steinerskolen og Steinerskoleforbundet gjennom et langt yrkesliv, og betraktninger rundt det å være mamma til fire barn i steinerskolen. Etterpå var det god tid til spørsmål fra de oppmøtte, og det blei mange gode samtaler rundt bålet. Guy og Anita henta deretter hestene, slik at både barn og voksne fikk ri ute på ridebanen, akkurat der vi planlegger at den midlertidige skolen skal stå. 

Tusen takk til dere alle sammen for en herlig lørdag – vi gleder oss til neste gang!

KOSELIG TREFF I VÅRSOLA

Det er ikke ordentlig varmt i været enda, med det kalde nordadraget i lufta. Men det betydde fint lite for den gode gjengen som møtte opp i Huldraheimen steinerbarnehage på lørdag. Vi var rundt tretti personer som kom, og derav var det mange nye fjes! Det var utrolig hyggelig å få hilse på dere alle sammen, høre på tanker og innspill og svare på spørsmålene dere kom med. Tusen takk for solid interesse og inspirerende engasjement!

Treffet begynte med barnas leik og utforsking av uteområdet. Deretter var det mange som gikk ned til dyrehuset for å hilse på de små kyllingene, de nyfødte lammene og ikke minst de to hestene som barnehagebarna rir på hver uke. Det var utrolig fint å se barna i møte med dyra! De klarte å være rolige, og noen fikk til og med kose med både lam og sauer. Lammene er skvetne og vil helst være sammen med mødrene sine, men når barna er rolige, tar nysgjerrigheten ofte overhånd og de må bort for å snuse. 

Deretter var det tid for et felles måltid rundt bålet. Og mens vi spiste, var vi så heldige å ha Live Sem til å snakke for oss om steinerpedagogikkens sanselære. Det høres kanskje fremmed ut, men det går i all enkelhet ut på hvordan vi bruker sansene våre for å forstå virkeligheten rundt oss. Live ga oss et veldig flott eksempel som nok mange kommer til å huske: Å hente egg hos hønene (noe mange barn også gjorde etterpå!). La barna bli med ned til de kaklende hønene og finne det varme egget rundt stikkende halm. Vi må være forsiktige med egget, og bære det trygt og varsomt i hendene våre. Hjemme kan vi knuse egget og røre det sammen med andre ingredienser til for eksempel pannekaker, som vi steker og spiser. Eksempelet gir barnet en helhetsforståelse for hva et egg er, framfor å bare se et bilde, eller å bare få et svar av en voksen. Ingen muntlige svar kan erstatte barnets eget møte med egget, basert på egne sanser, eller forklare prosessen som barnet tas med inn i, og som deretter fester seg i forståelsen til barnet. – Vi må la barna sanse! sier Live, og understreker viktigheten av at vi voksne må gjøre det, vi også. For hva skjer om vi ikke sanser? Om alt googles? Om vi må gå via skjermen for å forstå virkeligheten? Hva slags mennesker blir vi da?

Vi håper vi kan ta opp igjen disse problemstillingene i neste digitale møte, som vi planlegger til onsdag 19. mai. Denne gangen skal det handle om steinerskolens forhold til digitale hjelpemidler i undervisninga. Neste fysiske treff i barnehagen blir lørdag 15. mai. Vel møtt til begge samlinger!  

FØRSTEKLASSES MØTE!

Onsdag 28. april fikk vi besøk av tre drivende dyktige damer som alle har det til felles at de har valgt steinerskolen og steinerpedagogikken for seg selv og barna sine. Gjennom flotte og inspirerende innlegg fra Torun Ingvaldsen, Anja Midthun og Wenche Kleven fikk rundt førti oppmøtte høre mer om steinerskolens unike førsteklassetilbud, med et stort, åpent klasserom uten pulter, som innbyr til leik og samhandling, ikke stillhet og håndsopprekninger. Vi fikk vite mer om organisering av skolehverdagen, om turdager og ulike skoleprosjekter. For eksempel er det slik at førsteklasseelevene til Torun lager en helt egen veske! Barna er med på hele prosessen, fra å få ull fra sauen som må bearbeides, til å sy sammen og pynte veska med knapp og broderi. 

Anja og Wenche er begge steinerpedagoger, og har barna sine i hver sin steinerskole. De kunne fortelle oss mye om hvordan det er å være foreldre til barn i steinerskolen, for eksempel hvilke årstidsfester og arrangementer en blir invitert med på, det inkluderende samholdet som er ved skolene og i klassene, hvordan skolen er organisert i småskole og storskole, hvilke fag barna har og når de begynner med dem. Dette er ulikt fra steinerskole til steinerskole, fortalte de. Det blei også vist fram flere flotte elevarbeider på møtet, noe som var veldig spennende å se på. 

Tusen takk for kjempefine bidrag til alle tre, og tusen takk for alle interessante og spennende spørsmål som kom inn underveis! Vi er så glade for å ha en så engasjert gjeng rundt oss. Håper å se dere snart igjen! Om det er noe dere lurer på i mellomtida, ta kontakt med oss på kongsberg@steinerskolen.no

RUNDSKRIV #4_Nå er de første barna innskrevet ved Kongsberg Steinerskole!_27.04.2021

This image has an empty alt attribute; its file name is steinerbarn.jpg


Vi i styret jubler! Vi har nemlig lagt bak oss tre utrolig spennende, krevende og morsomme apriluker. Vi har jobba veldig mye og har hatt lange og hyppige møter, men alt er verdt det når vi får så fantastiske konkrete resultater som dette: Det er mange foreldre som er interesserte i skolen vår. Det er mange foreldre som velger skolen vår. Og det er mange barn som er innskrevet i og har plass ved Kongsberg Steinerskole fra høsten 2021! 

 Da vi nedsatte et interimstyre i februar 2021, var vi veldig usikre på hvor mange skoleklasser vi skulle klare å starte opp nå i august. Vi følte oss sikre på at vi skulle klare en førsteklasse, og kanskje en sammenslått klasse med elever fra andre- og tredjetrinn. Men nå ser det ut til at det blir mer! Vi har nemlig søkere til hele barnetrinnet, og hele ungdomstrinnet! Så om vi er heldige, så kan det bli en realitet med Kongsberg Steinerskole for alle trinn. Men det krever mye hard jobbing både fra vår side og deres side. Det er jo slik at det er dere foreldre, dere som velger Kongsberg Steinerskole på vegne av barna deres gjennom å søke plass hos oss, som viser oss hvor det er en reell sjanse for å få til en klasse og hvilke klasser vi bør satse på. Og vi må følge opp. Samtidig må vi ha nok barn til at vi kan starte opp en klasse, og vi må få tak i nok lærere. Og det hele må gå rundt både økonomisk og praktisk.

Så, det er bare å spre ordet og ta i et tak. Hjelp oss med å starte verdens beste skole! Det er nå vi har sjansen.

Hilsen Oda

Vi må dessverre avlyse Båltreff 17/4, i tråd med retningslinjene for tiltaksnivå B, som gjelder for Kongsberg kommune frem tom 25/4.

 Ny dato kommer!

Hovedtema for neste møtet blir steinerpedagogikk!

Vi er så heldige å få med oss en representant fra Steinerskoleforbundet som vil gi en introduksjon til steinerpedagogikken.
– Gode grunner til å velge steinerskolen
– Skolehverdag
– Læreplan
– Hva skiller steinerskolen fra den offentlige skolen?
– med mer!  

I siste del av møtet vil styremedlemmene i Kongsberg Steinerskole (blant annet sekretær Oda Cornelia Knudsen) gi en orientering om status for Kongsberg Steinerskole, samt praktisk informasjon. Møtet ledes av styreleder Cathrine Nordlie.

⭐️ Send oss spørsmål! Som sist setter vi av god tid til spørsmål!
Vi er opptatt av å gi svar på det DU lurer på! Send oss derfor gjerne spørsmål i forkant, så inkluderer vi de i agendaen for møtet.

⭐️ Påmelding 
NB! Det er påmelding til møtet!
Påmeldte vil motta møtelink på e-post i god tid før møtet starter (kommer som «Webex meeting invitation») Påmelding gjøres på e-post til: kongsberg@steinerskolen.no Du kan også melde deg på ved å sende oss en melding her på Facebook, eller ved å bruke kontaktskjemaet på hjemmesiden vår:
https://kongsbergsteinerskole.no/contact/

Spennende og inspirerende møte onsdag kveld!

Onsdag 07. april var vi så heldige å få digitalt besøk av steinerpedagog Henrikke Mørck, som har lang fartstid i steinerskolen i Oslo, samt i Steinerskoleforbundet. Hun fortalte varmt og levende for mer enn 40 oppmøtte om hvordan det er å være lærer og elev i steinerskolen, hvordan skolehverdagen er organisert og hva som skiller steinerskolen fra den offentlige skolen. Elementer hun løfta fram er måten elevene arbeider på, at det ikke brukes lærebøker verken for elever eller lærere – elevene lager sine egne, at steinerskolene har dispensasjon slik at de kan la være å bruke i-Pad i barneskolen og at kunstfagene er sidestilt med praktiske fag og teoretiske fag.

Vi blei utrolig inspirerte av å høre på Henrikke, for en slik skole må vi bare ha! En skole som er nær, personlig og har barna våre i sentrum. En skole der det kreative skal lede, der formidlinga er levende og der mennesket ses på som verdens mest utrolige maskin. Vi består av hode (tanker), hjerte (følelser) og hånd (handlinger), og hver og en av oss er helt unike.

Vi i styret ønsker å takke alle oppmøtte for interesse og engasjement, fine spørsmål og gode innspill. Dere er en herlig gjeng! Og mer enn noe annet ønsker vi også å takke Henrikke, for nydelig formidling og kloke ord. Vi håper vi kan få lov til å vise deg skolen vår i august!

Ta kontakt med oss på kongsberg@steinerskolen.no dersom du ønsker å vite mer, eller om du kunne tenke deg å bidra til at Kongsberg Steinerskole blir en realitet. Vi trenger hjelp til stort og smått hele veien fram mot skolestart – for sammen skal vi lage verdens beste skole.
Alt godt fra oss til dere!

RUNDSKRIV #3_Velkommen som søker!_22.03.2021

Kjære foreldre og foresatte,

fra og med 1. april åpner vi for at dere kan søke plass for barna deres her hos oss på Kongsberg Steinerskole! Dette kan enten gjøres via våre nettsider http://www.kongsbergsteinerskole.no eller gjennom å sende oss en e-post på kongsberg@steinerskolen.no. Vi behandler naturligvis alle søknader vi får og ser fram til å høre fra nettopp dere!

Kongsberg Steinerskole tar imot barn fra 1. – 10. klasse, og har 16 skoleplasser per trinn. Vi håper at vi i august 2021 skal klare å tilby undervisning til hele barnetrinnet, men dette er naturligvis avhengig av hvor mange søkere vi får. Skulle du ha noen spørsmål, er du gjerne velkommen til å ta kontakt med oss på e-post, eller på telefon 957 45 766 til styreleder Cathrine Nordlie. Inntaksreglementet vårt ligger ute på våre nettsider, og mer praktisk informasjon omkring for eksempel skolepenger vil komme på plass rett etter påske.

Styret er en travel gjeng som har mange saker å følge opp om dagen. Men slik skal det være når en skal lage verdens beste skole! Nå jobber vi med å få på plass endelige planer for de midlertidige skolebyggene våre slik at vi kan komme i gang med søknadsprosessen der, og vi har lyst ut de første lærerstillingene. Vi håper vi får mange flotte søknader – verdens beste skole må tross alt ha verdens beste lærere! Utlysninga ligger ute i sin helhet på våre nettsider, og nøl ikke med å ringe oss dersom du har spørsmål. Vi gleder oss til å lese søknaden din!

Den 07. april kl. 20:00 inviterer vi alle interessenter til et nytt digitalt informasjonsmøte. Vi avholder møtet på Webex, som sist, og ber om at alle som ønsker å delta, sender oss en e-post på kongsberg@steinerskolen.no. Deretter får du tilsendt ei lenke i god tid før møtestart. Temaet for møtet vil være steinerpedagogikk, og denne gangen er vi så heldige at vi får med oss en fra Steinerforbundet som kan holde et lite foredrag for oss. Vi gleder oss veldig! Om du har konkrete spørsmål som du ønsker at vi skal ta opp, gi oss gjerne beskjed i forkant. Det vil også bli satt av tid til ei spørsmålsrunde mot slutten av møtet.

Vi satser på at koronasituasjonen er litt enklere når vi kommer ut i april, og tar sjansen på å invitere til et åpent fysisk møte i Huldraheimen Steinerbarnehage lørdag 17. april kl. 14:00. Denne gangen kommer styreleder av Kongsberg Steinerskole, Cathrine Nordlie, og kanskje vi inviterer en annen gjest også? Følg oss gjerne på Facebook for å holde deg oppdatert – søk opp Kongsberg Steinerskole (side) eller Kongsberg Steinerskoles foreldregruppe (gruppe). Og om du lurer på noe, er det bare å sende oss ei melding.

Med ønske om ei riktig god påske fra styret av Kongsberg Steinerskole

SPENNENDE INFORMASJONSMØTE 17. mars!

Vi i styret er utrolig fornøyde med at det første digitale informasjonsmøtet vårt blei en suksess! Hele styret var på plass og møtte over tjue andre møtedeltakere onsdag kveld. Møtet blei leda av styreleder Cathrine Nordlie, og styret hadde forberedt miniforedrag over ulike temaer. Først ut var Morten, som snakka om drømmen om Kongsberg Steinerskole, bygg og økonomi. Deretter snakka Oda om oppstart, opptak, skolepenger, SFO og skoleskyss, før Guy snakka om steinerpedagogikken. Ilka kom med mange fine skildringer av hvordan det er å gå på steinerskolen. 

Vi takker alle oppmøtte for hyggelig deltakelse, mange reflekterte spørsmål, kloke innspill, spennende perspektiver, viktige presiseringer og et utrolig godt engasjement! Det var så herlig å høre hvordan dere blei mer og mer interesserte. Vi gleder oss til å lage verdens beste skole sammen med dere!

Ta gjerne kontakt med oss på kongsberg@steinerskolen.no dersom du ikke hadde anledning til å delta på møtet, men ønsker mer informasjon om hva vi snakka om. Ta også kontakt med oss hvis du kunne tenke deg å bidra til at Kongsberg Steinerskole blir en realitet! Vi trenger hjelp til stort og smått hele veien fram mot skolestart, og er takknemlige for all innsats. Vi informerer også om at vi kommer tilbake med ett nytt digitalt åpent møte etter påske. 

Riktig god helg!

HYGGELIG TREFF I RUSKEVÆR 13.mars!

Tusen takk for hyggelig treff i barnehagen i dag! Det var så flott å se at så mange av dere trossa det dårlige været og tok turen ut til oss for å møte Elizabeth Wirsching. Elizabeth var med på å starte opp steinerskolen på Nesodden i 1983, og fortalte om sine erfaringer i forbindelse med dette.

En steinerskole skal ikke ta noe fra lokalmiljøet, men tilføre noe mer! Skolen på Nesodden, som nå er en av landets største steinerskoler med lange ventelister, begynte i et lite rom i barnehagen og i en garasjefortalte hun, mens vi grilla både pølser og pinnebrød i snøværet. 

Det viser at der det er vilje, er det mange muligheter. Elizabeth ga oss mange tips og råd som vi kommer til å trekke med oss videre inn i skoleprosjektet vårt. Og særlig viktige opplever vi at disse punktene er:

  • Steinerskolen passer for alle, uansett om du er muslim eller katolikk, og uansett hvilken kulturell tilhørighet du har, fordi den baserer seg på menneskets utvikling. 
  • Mennesker som har gått på steinerskolen, møter noe av seg selv i hverandre på kryss og tvers av land og kulturer. De gjenkjenner en trygghet i hverandre fordi de har fått lov til å være den de er.
  • Hvert barn kommer til verden med litt ulikt utgangspunkt. Skolen skal møte barna der de er, ikke presse dem inn i noe de ikke er.
  • Barn på steinerskolen lærer det samme som barn i offentlig skole, bare på en annen måte.

Tusen hjertelig takk til Elizabeth for hyggelig prat, tankevekkende poenger og reflekterte betraktninger!

PRESSEMELDING_Steinerskolen starter opp i Kongsberg!_11.03.2021

Etter å ha fått godkjenning av Utdanningsdirektoratet, planlegger Kongsberg Steinerskole oppstart allerede høsten 2021, for minimum to klassetrinn.

Det forteller den nye styrelederen i Kongsberg Steinerskole, Cathrine Nordlie.  – Målet nå i første omgang er å kunne starte opp en liten skole med første- og andreklasse. Dersom vi får nok elever, ønsker vi å opprette klasser på flere trinn.

Steinerskolen skal lokaliseres i tilknytning til Huldraheimen steinerbarnehage på Skollenborg. Det planlegges oppstart i midlertidige skolebygg som skal settes opp våren 2021, og skolen lyser nå ut flere pedagog-stillinger.

– Jeg tror en steinerskole blir et viktig tilskudd ikke bare for Kongsberg, men også for omkringliggende kommuner, sier Nordlie. Nordlie er tidligere leder av Steinerskoleforbundet og Rudolf Steinerskolen i Oslo. – Da jeg ble spurt om å lede styret for Kongsberg Steinerskole takket jeg med begeistring JA! Det er veldig flott å bidra til virkeliggjøringen av dette lenge etterlengtete skoleprosjektet.

Kongsberg Steinerskole blir det eneste steinerskolealternativet i hele vestre Viken. De nærmeste steinerskolene ligger i Asker, på Hurum og i Tønsberg.

– Steinerskolen er et skoletilbud for alle, både de som er godt kjent med steinerskole fra før, og de som ikke har kjennskap til steinerpedagogikken, men som er nysgjerrige på hva en steinerskole innebærer. Vi vil ha flere åpne møter nå utover våren, både utendørs treff hvis mulig, og digitale informasjonsmøter, for at folk skal kunne bli bedre kjent med skolen. – Det er mange spørsmål, mye går på det praktiske rundt etableringen av skolen; skolebygg, lærere og organisering.  

– Vi har med oss en rekke solide støttespillere som hjelper oss med stort og smått nå i starten. Det vi jobber aller mest med nå, er i samarbeid med entreprenør å få midlertidige bygg godkjent og på plass.

Så hva innebærer det å gå på steinerskole? – Steinerskolene har et langsiktig mål om å skape livslang motivasjon for læring gjennom engasjement, nysgjerrighet og undring. Læring tett på naturen, med fokus på økologi og bærekraft. Kunstfagene har stor plass i steinerskolen. – Det vi ser fra de andre steinerskolene er at en steinerskole blir mer enn «bare» en skole; men også et kultursentrum. – Vi ønsker å være et positivt bidrag i lokalmiljøet.

Steinerskolens unike førsteklassetilbud er en svært viktig del av pedagogikken. – I steinerskolens førsteklasse deler vi ikke dagen inn i fag. Gjennom lek, egen utforskning og felles aktivitet øves ulike fagområder.

Kongsberg Steinerskole blir steinerskole nr. 33 i Norge. Over 5000 elever går på steinerskole her til lands; på verdensbasis er det mer enn 1000 skoler i 64 land. Det gjør steinerskolen til verdens største friskolebevegelse.

– Kongsberg Steinerskole har vært en drøm for mange; nå gleder vi oss til å se drømmen vår blir en realitet!

Skolen vil åpne for inntak av elever fra 1. april; før det kan man skrive seg på interesseliste via skolens hjemmesider.

_______________________________________________________________________________

Kontaktinformasjon:

Midlertidig hjemmeside: kongsbergsteinerskole.wordpress.com

Cathrine Nordlie, styreleder Kongsberg Steinerskole, mob: 957 45 766

Oda Cornelia Knudsen, sekretær, mob: 911 42 945

Felles e-postadresse til styret: kongsberg@steinerskolen.no

_______________________________________________________________________________

Om Steinerskolen:

Steinerskolen er en allmenn konfesjonsfri skole tilgjengelig for alle, uavhengig av kulturell og sosial bakgrunn. Den er et faglig pedagogisk alternativ til den offentlige skolen, basert på Rudolf Steiners (1861-1925) pedagogiske impulser og ideer om barnets utvikling.

RUNDSKRIV #2_ En hilsen fra det gamle styret til det nye_03.03.2021

Nå starter det viktige arbeidet!

leder for det gamle styret som hadde som formål å få på plass et vedtak om godkjenning av Kongsberg Steinerskole etter Friskoleloven, vil jeg på vegne av oss takke for tilliten og all hjelp flere av dere har bidratt med underveis.

Etter generalforsamling ble det nye styret etablert den 22.02.2021. Dette ble offentliggjort samme dag.

Det nye styret med styreleder Cathrine Nordlie vil nå ta fatt på det viktige og omfattende arbeidet med å få alle nødvendige fasiliteter på plass frem mot sommeren. Arbeidet vil i tillegg til anskaffelser omfatte økonomi med fokus spesielt på foreldrebetaling da dette er noe mange lurer på, samt å få på plass søknader og vedtak i en rekke myndighetspålagte krav knyttet til fasiliteter.

Planlagt skolestart er satt til høsten i år.

Inntaksreglement og skolevedtekter som var en del av det gamle styrets oppgaver å lage er tilgjengelig for alle ved å kontakte styret. Dokumentene vil etter hvert bli offentliggjort på nettet.
For dere som ikke har tid til å vente, så er skolens offisielle e-postadresse kongsberg@steinerskolen.no.

Vi ønsker og håper at mange vil motta skolen med en positiv innstilling og se på denne som en berikelse for Kongsberg og de omliggende kommuners skole og kulturliv. Vi tror skolen vil bidra positivt med tanke på innflytting og næringsliv, ved at mange som ønsker et slikt skoletilbud for sine barn velger å flytte og arbeide i en kommune eller region hvor det finnes en steinerskole.

Et mangfoldig og rikt skoletilbud har meg bekjent enda ikke påført kommuner omkring i landet tap eller skade. Tvert imot.

Så på vegne av det gamle ønsker vi det nye styret ved Cathrine lykke til med arbeidet.

Hilsen det gamle styret ved styreleder Morten Mikalsen

GODT OPPMØTE PÅ ÅPENT MØTE 27.februar!

Barna har leika og hilst på dyra, vi har grilla pølser og snakka mye om steinerskolen. Tusen takk til alle dere som kom og var sammen med oss! Og takk for mange viktige spørsmål og hyggelige samtaler rundt bålet. Ny mulighet for å treffes blir om to uker.

Lurer du på noe i mellomtida kan du kontakte oss på kongsberg@steinerskolen.no. God helg!  

RUNDSKRIV #1_21.02.2021

Nå kommer Kongsberg Steinerskole!          

Utdanningsdirektoratet har endelig godkjent søknaden om å etablere steinerskole på Kongsberg, etter sju års arbeid! Vi som er tilknytta prosjektet og har jobba med dette i større eller mindre grad over lengre tid, jubler og er utrolig letta, samtidig som vi veit at det er nå det virkelige arbeidet begynner. Det er nå vi skal lage verdens beste skole for barna våre!

Styret

Vi er utrolig stolte av å være etablert, og syns det er stor stas å introdusere dere for styret vårt:

  • Cathrine Nordlie, styreleder
  • Oda Cornelia Knudsen, sekretær
  • Ilka Stegel Saastad
  • Guy Collins
  • Morten Mikalsen

I tillegg har vi med oss en rekke solide støttespillere som skal hjelpe oss med smått og stort underveis. Vi gleder oss til å sette i gang med alle prosessene rundt etableringa av skolen, og håper du også blir med.

Godt elevgrunnlag

Slik situasjonen er nå, er det mer enn én times reisevei til de nærmeste steinerskolene, som ligger henholdsvis i Asker, på Hurum og i Tønsberg. Kongsberg har slik ei perfekt geografisk plassering da skolens elevgrunnlag strekker seg langt utafor kommunens grenser. Vi håper blant annet at vi kan rekruttere elever fra de to steinerbarnehagene i Drammen. For vi blir faktisk det eneste steinerskolealternativet for hele vestre Viken! Og i tillegg kan vi få elever fra Vestfold og Telemark også. En ny steinerskole gagner derfor ikke bare Kongsberg kommune, men også mange omkringliggende kommuner, og gir hele regionen et skikkelig løft. Vi gleder oss veldig til å se drømmen vår blir en realitet!

Lokalisering

Men vi trenger mye hjelp for å komme dit. Vi skal jo tross alt bygge en skole, helt fra grunnen. Og vi har ikke gjort det før. Vi ser for oss en steinerskole som ligger i nær tilknytning til barnehagen, slik at miljøet er noe av det samme og overgangen fra barnehage til skole blir enkel og god for barna. Her vil vi bygge videre på de fine rutinene fra barnehagen, i et trygt og godt miljø. Målet nå i første omgang er å kunne starte opp en liten skole med i alle fall ei seksårsgruppe og en førsteklasse, som tilsvarer 1. og 2. trinn i offentlig skole. I tillegg ønsker vi, dersom vi får nok elever, å kunne tilby undervisning for flere klassetrinn også. Men dette forutsetter at dere foreldre flytter skolebarna deres over til steinerskolen. Vi forstår at dette er et komplekst valg for mange, så vi oppmuntrer alle som har spørsmål til å ta kontakt med oss.

Kontakt

I tida som kommer vil vi invitere både til åpne digitale møter og åpne fysiske møter. Det første treffet blir lørdag 27. februar i barnehagen. Følg oss derfor gjerne på Facebooksida Kongsberg Steinerskole for å få løpende informasjon! Nettside og Instagramkonto er også på vei.

Vi håper at alle som er interesserte i å bidra med arbeidet, som har spørsmål eller som ønsker å ha barna sine i steinerskolen, tar kontakt med oss på kongsberg@steinerskolen.no. Vi ser fram til å høre fra deg!

Beste hilsen styret av Kongsberg Steinerskole – Cathrine, Oda, Ilka, Guy og Morten