MØTER

Kjære alle sammen,

vi er så utrolig stolte og glade – for nå står Kongsberg Steinerskole! Vi vil gjerne vise dere bygget utvendig og innvendig, informere om veien videre, planlegge og fordele arbeidet som må gjøres i ukene fram mot skolestart og ikke minst takke dere alle sammen for alt dere har gjort så langt.
Vi inviterer derfor til båltreff mandag 2. august kl. 16:00. Ta gjerne med hele familien, grillmat, drikke og sitteunderlag.Vi fyrer i bålpanna og gleder oss noe enormt til å se dere!

Vi har fortsatt ledige plasser ved skolen, så hjelp oss gjerne med å spre ordet, eller ta med dere venner og kjente.

Hjertelig velkommen!

DEN VIKTIGSTE DAGEN!


Ja, for det var det virkelig! Lørdag 19. juni var den hittil viktigste dagen i Kongsberg Steinerskoles historie, med de aller viktigste menneskene: Barna. De barna som skal begynne på Kongsberg Steinerskole allerede i august, og være elever nettopp her hos oss! 

For mange av dem er dette med skole noe helt nytt. De går fortsatt i barnehagen og er helt ukjente med det eventyret som venter etter at sommerferien er over. Men de fikk en liten forsmak på lørdag. Det var musestille mens de satt og venta på de lave trebenkene, og i lett sommerregn blei de ropt opp en og en. Noen løp fram, andre gikk litt mer rolig sammen med mamma eller pappa. Der framme ved det lille bordet fikk de møte rektor, som skreiv dem inn i skolens store bok med svart tusj, og læreren sin, som hilste på dem og ga dem ei lita velkomstrose. Barna var spente og stolte på samme tid, tenk, det er snart skolestart! Kanskje det blei litt mer virkelig nå? Etter at førsteklassingene hadde kommet opp, fulgte andre-, tredje-, fjerde- og femteklassingene. De hadde litt mer alvor, litt mer ro – de kjenner skolehverdagen fra før. Men det var noen spente fjes der også, og det er ikke rart. De skal jo begynne på en helt ny skole, gå fra stort til smått, være først i noe vi ikke helt veit hva blir. 

Det er en helt nydelig gjeng som skal begynne hos oss, og vi så mye fin leik på lørdag. Mange av barna så hverandre for første gang, og har allerede skapt sterke vennskapsbånd. Det var også veldig hyggelig å høre at så mange av foreldrene hadde fine samtaler med hverandre. Vi gleder oss til å bli bedre kjent med både foreldre og barn!

Etter skolebarninnskrivinga hadde vi et raskt foreldremøte der det blei gitt viktig informasjon fra styret, som nå også er lagt ut på nettsidene våre. Deretter spiste vi en god sommerlunsj ved langbordene. Vi er så takknemlige for at vi fikk dele denne dagen med dere alle sammen, og vi gleder oss til månedene og åra som kommer! 

VELKOMMEN TIL SKOLEBARNINNSKRIVING!


Kjære alle sammen,

hjertelig velkommen til skolebarninnskriving ved Kongsberg Steinerskole, felles sommerlunsj og vårt aller første foreldremøte!

Lørdag 19. juni kl. 11:00

inviterer vi alle barn som skal begynne ved Kongsberg Steinerskole til felles treff i Huldraheimen steinerbarnehage. Barna skal skrives inn ved skolen, få møte ansatt personale og hilse på hverandre. Mens barna leiker og blir kjent, tar vi vårt aller første foreldremøte. Vi skal legge fram timeplanen vår, presentere de ansatte, og styret skal komme med praktisk informasjon om veien videre fram mot skolestart. Vi kommer til å trenge mye hjelp, så vi håper dere er klare for å ta i et tak!

Vi avslutter treffet med felles sommerlunsj. Alle tar med en varm eller kald rett til felles bord. Skolen stiller med brød, smør, kald drikke og is til barna.

Påmelding er nødvendig på grunn av coronasituasjonen. Send oss gjerne navn, antall personer og kontaktinformasjon på kongsberg@steinerskolen.no

Vi gleder oss til å se dere!

  

Fra sanser til skjerm

Onsdag kveld hadde vi et utrolig spennende digitalt møte. Under tittelen «Hva er steinerskolens forhold til digitale verktøy?» inviterte vi til et komplekst og stimulerende informasjonsmøte der de oppmøtte blei tatt med på ei reise i steinerpedagogikken ved hjelp av tre innlegg. 

Vi tok utgangspunkt i frie sansinger i de tidlige barneåra og endte opp i et regulert og svært bevisst forhold til bruk av skjerm som verktøy i steinerskolenes læreplan.

Sansene og sanselære

Med oss hadde vi først Marianne Sevåg, som fortalte grundig om sansene og årsaken til at steinerskolene ønsker å vente med bruk av digitale verktøy og hjelpemidler. Barna trenger å leike, hoppe, løpe, klatre og utfolde seg fritt! Det er ved sansning og motorisk aktivitet at hjernen utvikles, ikke ved skjermbruk. Sansing, bevegelse og erfaring legger grunnlaget for all videre læring! Det er så viktig å la barna få erfare selv, gjennom sanseapparatet; ingen app kan erstatte den utviklingen som skjer i hjernen når hele sanseapparatet er aktivt og man gjør egne erfaringer basert på det man opplever. – Fysisk utfoldelse gir en matpakke av livsglede og livstillit, sier Marianne. Det å mestre i fysisk aktivitet gir frihetsopplevelse, glede og utfoldelsestrang.

Den digitale beruselsen

Deretter fulgte et innlegg fra Vidar Sem, som problematiserte skjermbruken og det digitale opplegget i den offentlige skolen. Han har sjøl steinerskolebakgrunn og ser derfor svært tydelig forskjellene mellom steinerskolene og den offentlige skolen. Vidar uttrykte bekymring for hvordan «alt annet blir nest best, når man fra tidlig alder blir vant med den digitale beruselsen».

Trinn for trinn med IKT på steinerskolen

Kveldens hovedforedrag var det Audun Lindbråten som stod for. Audun er leder for ungdomstrinnet ved Steinerskolen på Hedemarken. Engasjert og presist gjorde han rede for steinerskolens forhold til IKT og bruk av digitale verktøy, og han gikk igjennom læreplanen del for del og forklarte hva som blei gjort på hvert trinn i forhold til digital kompetanse.

Elevene ved Steinerskolen på Hedemarken begynner å bruke datamaskinen som verktøy i løpet av 5. klasse. Elevene jobber med mappe- og tekstbehandling, gjerne knyttet til norskundervisningen. I 7. klasse har de et avisprosjekt med mye dokumentbehandling, design mm. Slik orienterte Audun videre, trinn for trinn, og ga oss tankene bak hvert nivå i undervisningsopplegget. Han understreket at det jobbes med nettvett og kildekritikk («er dette sant?») tidligere enn 5. klasse, blant annet på foreldremøter.

– Vil skal skape elever med bevisst forhold til IKT, sier Audun. Han er opptatt av at steinerskolen ikke kan leve helt i en boble, men at vi skal holde litt igjen. Audun jobber mye med spesialpedagogikk, og understreket også hvor viktig digitale hjelpemidler kan være for elever, feks ved lese- og skrivevansker.

Å la barn være barn

Vi mener at gjennom det Audun beskriver, en trinnvis og tilpassa opplæring, der barna ikke slippes fritt ut på internett som seksåringer, sikres det at barna ikke får den avhengighetsskapende digitale beruselsen, men at vi som foreldre likevel får digitalt kompetente barn. Barndommen sentreres ikke rundt en skjerm; gjennom sansning og egne erfaringer skal vi la barn være barn.

Tusen takk til alle tre for kloke ord, flotte betraktninger, gode presiseringer og livsviktige refleksjoner rundt det digitale, steinerskolens rolle, lærerrolla, foreldrerolla og barnets sårbare posisjon i et stadig mer digitalt samfunn. Vi er utrolig glade for at dere kunne stille opp, og gleder oss til å vise dere skolen vår når den kommer!

Mange nye fjes på lørdagens treff!

Lørdag 15. mai inviterte vi til nytt treff om Kongsberg Steinerskole i Huldraheimen steinerbarnehage på Skollenborg, og til vår store glede var det mange som kom, sjøl om været ikke helt var på vår side denne gangen heller. Vi var godt over førti oppmøtte, og blant dem var det mange nye fjes. Vi er utrolig glade for at vi fikk hilse på dere, tusen takk for at dere brukte litt av lørdagen deres på oss! Vi håper besøket var interessant og hyggelig, at det ga mersmak, og at dere dukker opp flere ganger. Hos oss er alle velkommen!

Dagens bålprat var det styreleder i Kongsberg Steinerskole, Cathrine Nordlie, som stod for. Hun fortalte om sin vei inn i steinerpedagogikken, egne erfaringer med steinerskolen og Steinerskoleforbundet gjennom et langt yrkesliv, og betraktninger rundt det å være mamma til fire barn i steinerskolen. Etterpå var det god tid til spørsmål fra de oppmøtte, og det blei mange gode samtaler rundt bålet. Guy og Anita henta deretter hestene, slik at både barn og voksne fikk ri ute på ridebanen, akkurat der vi planlegger at den midlertidige skolen skal stå. 

Tusen takk til dere alle sammen for en herlig lørdag – vi gleder oss til neste gang!

KOSELIG TREFF I VÅRSOLA

Det er ikke ordentlig varmt i været enda, med det kalde nordadraget i lufta. Men det betydde fint lite for den gode gjengen som møtte opp i Huldraheimen steinerbarnehage på lørdag. Vi var rundt tretti personer som kom, og derav var det mange nye fjes! Det var utrolig hyggelig å få hilse på dere alle sammen, høre på tanker og innspill og svare på spørsmålene dere kom med. Tusen takk for solid interesse og inspirerende engasjement!

Treffet begynte med barnas leik og utforsking av uteområdet. Deretter var det mange som gikk ned til dyrehuset for å hilse på de små kyllingene, de nyfødte lammene og ikke minst de to hestene som barnehagebarna rir på hver uke. Det var utrolig fint å se barna i møte med dyra! De klarte å være rolige, og noen fikk til og med kose med både lam og sauer. Lammene er skvetne og vil helst være sammen med mødrene sine, men når barna er rolige, tar nysgjerrigheten ofte overhånd og de må bort for å snuse. 

Deretter var det tid for et felles måltid rundt bålet. Og mens vi spiste, var vi så heldige å ha Live Sem til å snakke for oss om steinerpedagogikkens sanselære. Det høres kanskje fremmed ut, men det går i all enkelhet ut på hvordan vi bruker sansene våre for å forstå virkeligheten rundt oss. Live ga oss et veldig flott eksempel som nok mange kommer til å huske: Å hente egg hos hønene (noe mange barn også gjorde etterpå!). La barna bli med ned til de kaklende hønene og finne det varme egget rundt stikkende halm. Vi må være forsiktige med egget, og bære det trygt og varsomt i hendene våre. Hjemme kan vi knuse egget og røre det sammen med andre ingredienser til for eksempel pannekaker, som vi steker og spiser. Eksempelet gir barnet en helhetsforståelse for hva et egg er, framfor å bare se et bilde, eller å bare få et svar av en voksen. Ingen muntlige svar kan erstatte barnets eget møte med egget, basert på egne sanser, eller forklare prosessen som barnet tas med inn i, og som deretter fester seg i forståelsen til barnet. – Vi må la barna sanse! sier Live, og understreker viktigheten av at vi voksne må gjøre det, vi også. For hva skjer om vi ikke sanser? Om alt googles? Om vi må gå via skjermen for å forstå virkeligheten? Hva slags mennesker blir vi da?

Vi håper vi kan ta opp igjen disse problemstillingene i neste digitale møte, som vi planlegger til onsdag 19. mai. Denne gangen skal det handle om steinerskolens forhold til digitale hjelpemidler i undervisninga. Neste fysiske treff i barnehagen blir lørdag 15. mai. Vel møtt til begge samlinger!  

FØRSTEKLASSES MØTE!

Onsdag 28. april fikk vi besøk av tre drivende dyktige damer som alle har det til felles at de har valgt steinerskolen og steinerpedagogikken for seg selv og barna sine. Gjennom flotte og inspirerende innlegg fra Torun Ingvaldsen, Anja Midthun og Wenche Kleven fikk rundt førti oppmøtte høre mer om steinerskolens unike førsteklassetilbud, med et stort, åpent klasserom uten pulter, som innbyr til leik og samhandling, ikke stillhet og håndsopprekninger. Vi fikk vite mer om organisering av skolehverdagen, om turdager og ulike skoleprosjekter. For eksempel er det slik at førsteklasseelevene til Torun lager en helt egen veske! Barna er med på hele prosessen, fra å få ull fra sauen som må bearbeides, til å sy sammen og pynte veska med knapp og broderi. 

Anja og Wenche er begge steinerpedagoger, og har barna sine i hver sin steinerskole. De kunne fortelle oss mye om hvordan det er å være foreldre til barn i steinerskolen, for eksempel hvilke årstidsfester og arrangementer en blir invitert med på, det inkluderende samholdet som er ved skolene og i klassene, hvordan skolen er organisert i småskole og storskole, hvilke fag barna har og når de begynner med dem. Dette er ulikt fra steinerskole til steinerskole, fortalte de. Det blei også vist fram flere flotte elevarbeider på møtet, noe som var veldig spennende å se på. 

Tusen takk for kjempefine bidrag til alle tre, og tusen takk for alle interessante og spennende spørsmål som kom inn underveis! Vi er så glade for å ha en så engasjert gjeng rundt oss. Håper å se dere snart igjen! Om det er noe dere lurer på i mellomtida, ta kontakt med oss på kongsberg@steinerskolen.no

Vi må dessverre avlyse Båltreff 17/4, i tråd med retningslinjene for tiltaksnivå B, som gjelder for Kongsberg kommune frem tom 25/4.

 Ny dato kommer!

Spennende og inspirerende møte onsdag kveld!

Onsdag 07. april var vi så heldige å få digitalt besøk av steinerpedagog Henrikke Mørck, som har lang fartstid i steinerskolen i Oslo, samt i Steinerskoleforbundet. Hun fortalte varmt og levende for mer enn 40 oppmøtte om hvordan det er å være lærer og elev i steinerskolen, hvordan skolehverdagen er organisert og hva som skiller steinerskolen fra den offentlige skolen. Elementer hun løfta fram er måten elevene arbeider på, at det ikke brukes lærebøker verken for elever eller lærere – elevene lager sine egne, at steinerskolene har dispensasjon slik at de kan la være å bruke i-Pad i barneskolen og at kunstfagene er sidestilt med praktiske fag og teoretiske fag.

Vi blei utrolig inspirerte av å høre på Henrikke, for en slik skole må vi bare ha! En skole som er nær, personlig og har barna våre i sentrum. En skole der det kreative skal lede, der formidlinga er levende og der mennesket ses på som verdens mest utrolige maskin. Vi består av hode (tanker), hjerte (følelser) og hånd (handlinger), og hver og en av oss er helt unike.

Vi i styret ønsker å takke alle oppmøtte for interesse og engasjement, fine spørsmål og gode innspill. Dere er en herlig gjeng! Og mer enn noe annet ønsker vi også å takke Henrikke, for nydelig formidling og kloke ord. Vi håper vi kan få lov til å vise deg skolen vår i august!

Ta kontakt med oss på kongsberg@steinerskolen.no dersom du ønsker å vite mer, eller om du kunne tenke deg å bidra til at Kongsberg Steinerskole blir en realitet. Vi trenger hjelp til stort og smått hele veien fram mot skolestart – for sammen skal vi lage verdens beste skole.
Alt godt fra oss til dere!

Hovedtema for dette møtet blir steinerpedagogikk!

Vi er så heldige å få med oss en representant fra Steinerskoleforbundet som vil gi en introduksjon til steinerpedagogikken.
– Gode grunner til å velge steinerskolen
– Skolehverdag
– Læreplan
– Hva skiller steinerskolen fra den offentlige skolen?
– med mer!  

I siste del av møtet vil styremedlemmene i Kongsberg Steinerskole (blant annet sekretær Oda Cornelia Knudsen) gi en orientering om status for Kongsberg Steinerskole, samt praktisk informasjon. Møtet ledes av styreleder Cathrine Nordlie.

⭐️ Send oss spørsmål! Som sist setter vi av god tid til spørsmål!
Vi er opptatt av å gi svar på det DU lurer på! Send oss derfor gjerne spørsmål i forkant, så inkluderer vi de i agendaen for møtet.

⭐️ Påmelding 
NB! Det er påmelding til møtet!
Påmeldte vil motta møtelink på e-post i god tid før møtet starter (kommer som «Webex meeting invitation») Påmelding gjøres på e-post til: kongsberg@steinerskolen.no Du kan også melde deg på ved å sende oss en melding her på Facebook, eller ved å bruke kontaktskjemaet på hjemmesiden vår:
https://kongsbergsteinerskole.no/contact/

SPENNENDE INFORMASJONSMØTE 17. mars!

Vi i styret er utrolig fornøyde med at det første digitale informasjonsmøtet vårt blei en suksess! Hele styret var på plass og møtte over tjue andre møtedeltakere onsdag kveld. Møtet blei leda av styreleder Cathrine Nordlie, og styret hadde forberedt miniforedrag over ulike temaer. Først ut var Morten, som snakka om drømmen om Kongsberg Steinerskole, bygg og økonomi. Deretter snakka Oda om oppstart, opptak, skolepenger, SFO og skoleskyss, før Guy snakka om steinerpedagogikken. Ilka kom med mange fine skildringer av hvordan det er å gå på steinerskolen. 

Vi takker alle oppmøtte for hyggelig deltakelse, mange reflekterte spørsmål, kloke innspill, spennende perspektiver, viktige presiseringer og et utrolig godt engasjement! Det var så herlig å høre hvordan dere blei mer og mer interesserte. Vi gleder oss til å lage verdens beste skole sammen med dere!

Ta gjerne kontakt med oss på kongsberg@steinerskolen.no dersom du ikke hadde anledning til å delta på møtet, men ønsker mer informasjon om hva vi snakka om. Ta også kontakt med oss hvis du kunne tenke deg å bidra til at Kongsberg Steinerskole blir en realitet! Vi trenger hjelp til stort og smått hele veien fram mot skolestart, og er takknemlige for all innsats. Vi informerer også om at vi kommer tilbake med ett nytt digitalt åpent møte etter påske. 

Riktig god helg!

HYGGELIG TREFF I RUSKEVÆR 13.mars!

Tusen takk for hyggelig treff i barnehagen i dag! Det var så flott å se at så mange av dere trossa det dårlige været og tok turen ut til oss for å møte Elizabeth Wirsching. Elizabeth var med på å starte opp steinerskolen på Nesodden i 1983, og fortalte om sine erfaringer i forbindelse med dette.

En steinerskole skal ikke ta noe fra lokalmiljøet, men tilføre noe mer! Skolen på Nesodden, som nå er en av landets største steinerskoler med lange ventelister, begynte i et lite rom i barnehagen og i en garasje, fortalte hun, mens vi grilla både pølser og pinnebrød i snøværet. 

Det viser at der det er vilje, er det mange muligheter. Elizabeth ga oss mange tips og råd som vi kommer til å trekke med oss videre inn i skoleprosjektet vårt. Og særlig viktige opplever vi at disse punktene er:

  • Steinerskolen passer for alle, uansett om du er muslim eller katolikk, og uansett hvilken kulturell tilhørighet du har, fordi den baserer seg på menneskets utvikling. 
  • Mennesker som har gått på steinerskolen, møter noe av seg selv i hverandre på kryss og tvers av land og kulturer. De gjenkjenner en trygghet i hverandre fordi de har fått lov til å være den de er.
  • Hvert barn kommer til verden med litt ulikt utgangspunkt. Skolen skal møte barna der de er, ikke presse dem inn i noe de ikke er.
  • Barn på steinerskolen lærer det samme som barn i offentlig skole, bare på en annen måte.

Tusen hjertelig takk til Elizabeth for hyggelig prat, tankevekkende poenger og reflekterte betraktninger!

GODT OPPMØTE PÅ ÅPENT MØTE 27.februar!

Barna har leika og hilst på dyra, vi har grilla pølser og snakka mye om steinerskolen. Tusen takk til alle dere som kom og var sammen med oss! Og takk for mange viktige spørsmål og hyggelige samtaler rundt bålet. Ny mulighet for å treffes blir om to uker.

Lurer du på noe i mellomtida kan du kontakte oss på kongsberg@steinerskolen.no. God helg!